Çelebioğlu: “Engellilerin, seyahat engeli kalksın”

Çelebioğlu: "Engellilerin, seyahat engeli kalksın"

İstanbul Ticaret Odası Yolcu Taşımacılığı ve Seyahat Acenteleri Meslek Komite Başkanı Hüseyin Selami Çelebioğlu "Birçok engelli vatandaşımız gerekli teknik alt yapı olmadığı için seyahat edemiyor. Aparat projesi onaylanırsa engelli vatandaşlarımız çok rahat seyahat edebilecek ayrıca ülke üretimine ve ekonomisine milyonlarca engellimiz dahil olacaktır." dedi.


İstanbul Ticaret Odası tarafından gerçekleştirilen 'Turizm ve Ulaştırma Çalıştayı' Aralık 2018'de İstanbul'da yapıldı. Şehirlerarası otobüslerin YSS ve FSM köprülerini eş zamanlı olarak kullanma hakkı, köprü cezaları, toplu ulaşım yasası ihtiyacı ve telif yasasının tartışıldığı çalıştayda 'Engelli Ulaşımı' ile ilgili bir başlık da açıklandı. Taşıtlarda, otogarlarda ve yol tesislerinde engelli bireylerin kullanımı için gerekli olan aparat örneklerinin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmadığından uygulama başlatılamadığını belirten Çelebioğlu şunları söyledi:


Engelliler seyahat ederse üretim artar
"Engelli ulaşımında en az 2 engelli taşıtı olması halinde engelli taşıması yapmak isteyen taşımacılara araç ve koltuk kapasitesi aranmaksızın taşıma yetki belgesi verilmelidir. İlgili tüm tarafların katılımı ile yolculuk öncesi, yol boyu ve yolculuk sonrasını kapsayan Karayolu Yolcu Taşımacılığı uygulama genelgesi hazırlanmalıdır. Engelli vatandaşlarımızın hayata aktif katılımı için çok şey söyleniyor ancak somut projeler de bakanlıklarda onay bekliyor. Birçok engelli vatandaşımız gerekli teknik alt yapı olmadığı için seyahat edemiyor. Aparat projesi onaylanırsa engelli vatandaşlarımız çok rahat seyahat edebilecek ayrıca ülke üretimine ve ekonomisine milyonlarca engellimiz dahil olacaktır"


12 Aralık 2018 Tarihinde İTO da yapılan 'Turizm ve Ulaştırma Çalıştayı'nda ulaşım sektörü tarafında şu ana başlıklar yer aldı:


Şehirlerarası otobüslerin YSS ve FSM köprülerini eş zamanlı olarak kullanma hakkı 
Toplu ulaşım aracı olan şehirler arası otobüslerin, YSS köprüsünü kullanma zorunluluğu kaldırılarak, aynı bedeli ödemek kaydı ile FSM köprüsünü kullanmaları serbest bırakılmalıdır. 
Toplu taşıma yapan, ağırlıklı olarak işçi, öğrenci, asker ve emeklilerin seyahat ettiği otobüsler YSS köprüsünü kullandıklarında her sefer için 140 km fazla yol yaparak 42 litre fazla yakıt yakmaktadır.
YSS köprüsü kullanım zorunluluğu, yıllık 14 milyon saat iş gücü kaybına, 15.000 ton fazla yakıt tüketimine neden olmaktadır.
Ayrıca süre uzaması nedeni ile belgesiz ve donanımsız taşıtlarla kayıt dışı ve korsan taşımacılığı teşvik ederek ulaşım güvenliğine ve konforuna zarar vermektedir.
Otobüs başı yıllık ortalama 200.000 ₺ gereksiz harcama yapan otobüs işletmeciliğini sosyoekonomik çöküntüye uğratmaktadır.


Köprü Cezaları 
Otobüsler fazla kilometre, fazla zaman, fazla yakıt ve fazla para ödeyerek YSS köprüsünü zorunlu olarak kullanmaktadır.
FSM Köprü geçişleri ile ilgili cezaların affı, tasarıda olduğu gibi değerlendirilerek otobüsleri de kapsamalı ve ayrımcılık yapılmamalıdır.


Toplu Ulaşım Yasası İhtiyacı
Taşımacılık sektörlerinin en önemli sorunlarından biri mevzuatlar arası çelişkilerin (1618,2918, 4925 ve 5216 sayılı yasalar) yarattığı sıkıntılarıdır.
Ulaşım kararlarında çok başlılığı önlemek ve ulaşımın önündeki engelleri kaldırmak için, bakanlıklar arası koordinasyonla “Toplu Ulaşım Yasası” çıkarılmalı ve EPDK yapısında, ulaşım konusunda ihtisas sahibi liyakatlı uzman kişilerin katılımı ile UDK (Ulaştırma Düzenleme Kurulu) kurulmalıdır.


Telif Yasası
Sektörümüzü sanatçılar ve yayıncılarla karşı karşıya getiren telif yasasında toplu ulaşım araçlarının kapsam dışında tutulması veya çok makul ücret alınmalıdır. Telif yasasında muhatabımız Kültür Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı olmalıdır.


Engelli Ulaşımı
Engelli ulaşımı konusundaki düzenlemeler ilgili tüm tarafların katılımı ile yapılan final toplantılarında “Hizmete Erişim” kavramı temelde kabul edilmiş ve uygulama yönetmeliği hazırlanmıştır.
Yeni düzenlemenin 07/07/2018 tarihinde uygulanması başlaması kararlaştırıldığı halde bakanlıklar arası koordinasyon sağlanamadığı için başlatılamamıştır.
Taşıtlarda, otogarlarda ve yol tesislerinde engelli bireylerin kullanımı için gerekli olan aparat örneklerinin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmadığından uygulama başlatılamamıştır.
Engelli ulaşımında en az 2 engelli taşıtı olması halinde engelli taşıması yapmak isteyen taşımacılara araç ve koltuk kapasitesi aranmaksızın taşıma yetki belgesi verilmelidir.
İlgili tüm tarafların katılımı ile yolculuk öncesi, yol boyu ve yolculuk sonrasını kapsayan Karayolu Yolcu Taşımacılığı uygulama genelgesi hazırlanması gerektiğini de belirten İstanbul Ticaret Odası Yolcu Taşımacılığı ve Seyahat Acenteleri Meslek Komite Başkanı Hüseyin Selami Çelebioğlu çalıştayın turizm başlıklarının ayrıca ele alınacağını sözlerine ekledi.