35,6555$% 0.02
37,2263€% 0.1
3.142,54%0,09
5.114,00%0,14
9.999,55%-0,30
3789362฿%3.04548
Çağımızın en güçlü ozanlarının başında gelen, geleneğinin büyük temsilcisi Aşık Borani (Halil Çimen) vefatının ilk yılında doğum yeri olan merkeze bağlı Sarimbey Köyün’de anıldı
ANIT MEZARI ZİYARET EDİLDİ
Anma etkinliğine Çorum il protokolü, Borani’nin köylüleri, kültür – sanat dünyasının temsilcileri ve sevenleri yoğun ilgi gösterdi.
Aşık Borani’nin köy evi önünde yaklaşık 300 kişinin katılımı ile can yemeği düzenlendi. İl Müftüsü Muharrem Biçer tarafından köy camisinde Mevlid i Şerif okundu. Son olarak büyük ozanın ailesince yaptırılan anıt mezarı ziyaret edildi.
PROTOKOL’DEN YOĞUN İLGİ
Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, beraberinde Belediye Başkanı Dr.Halil İbrahim Aşgın, Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Çorum İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay İlhan Uzunoğlu, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ali Osman Öztürk, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Osman Keser, İl Müftüsü Muharrem Biçer, Köy Muhtarı Tanju Çınar, Meslek Örgütleri ve Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ile ÇEKVA Sanat Dostları Topluluğundan Şair Yazar Muzaffer Gündoğar, Ahmet Güngör, Bahri Güven, Selahattin Aydemir, Can Yoksul ,Rıfat Kurtoğlu, İbrahim Gösterir ,Müslüm Koygun ve Mehmet Tatlısı katıldı.
KONUKLARLA YAKINDAN İLGİLENDİLER
Anma etkinliği boyunca Halk Ozanı Aşık Borani’nin eşi Sevim Çimen çocukları Firdevs Çimen Yalçın, Umut Çimen ve Özgür Çimen misafirlerle yakından ilgilendi.
Çorumlu ünlü halk ozanı Aşık Borani 78 yaşında geçtiğimiz yıl 07 Mart 2021 tarihinde tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti.
ZAMAN ÇABUCAK GEÇİYOR
Borani’nin cenazesi mahşeri bir kalabalık eşliğinde Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Cemevi’nde düzenlenen tören sonrası doğum yeri olan merkeze bağlı Sarimbey Köyü’nde toprağa verilmişti.
ESERLERİ İLE YAŞAYACAK
Aşık Borani’nin bugüne dek yayınlanmış ‘Elinde Gül Olsun Dilinde Türkü’, ‘İnsana Yolculuk’, ‘Fadime ye Mektuplar’, ‘Çorumlu Efsane Ozan Deli Boran’, ‘Ademin Aynası’ , ‘Söz İnsana Söylenir’ isimli altı kitabı ve 1970’li yıllarda piyasaya çıkmış bir plağı, yerel gazetelerde yayınlanmış yüzlerce makalesi bulunuyor.
AŞIK BORANİ HAKKINDA
Asıl adı Halil, soyadı Çimen olan Aşık Boranî, 1943 yılında Çorum ili merkeze bağlı Sarımbey Köyü’nde doğdu. Aşığın baba adı Süleyman, anne adı Firdevs’tir. On iki çocuklu ailenin sondan üçüncü çocuğu olarak yetişen Aşık Boranî, ünlü halk şairi Deli Boran’ın soyundan gelmektedir.
Bu nedenle Boranî mahlasını kullandı. İlkokulu köyünde okudu. Eğitimine sosyo-ekonomik şartlardan dolayı devam edemedi. Çobanlık yaptı ve çiftçilikle uğraştı. Askerden sonra Sevim hanımla hayatını birleştirdi. Biri kız, ikisi erkek olmak üzere üç çocuğu vardır. Üç çocuğunu da okutmuştur.
Boranî, Çorum, Ankara, Aydın ve Edirne illerinde çeşitli sebeplerden dolayı yaşamıştır. Bu illerde kendisini çevresine sevdirmiştir. Bunu da Edirne’de yayımlanan yerel gazetelerde Aşık Boranî hakkında çıkan haberlerden anlayabiliriz.
Aşık Boranî, kendisini kitap okuyarak, aydın çevrelerle ilişki içerisinde bulunarak yetiştirmiştir.
BİRSEN UYGUR’A HÜZÜNLÜ VEDA