TARİH KOKULU ÖRENYERLERİ YANDI YANACAK!

Hititlerin yaşadığı, tarih kokulu topraklar ot-çöp ve böcekten geçilmiyor.
Burası tarla veya anız değil. Alacahöyük örenyerleri…
Çorum’un tarihi zenginliği Alacahöyük örenyerleri, ot ve dikenden geçilmiyor.
Tarih fışkıran topraklar, büyük bir çirkinliğe büründü.
Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olan ve büyük bir tarihi değere sahip olan Çorum’da tarihe, kültüre olan saygısızlık, umursamazlık ve bakımsızlık çileden çıkarmaya başladı.
Tarihi değerlere önem vermeyen ilgili kurum yetkilileri, Çorum’un tanıtımına, kente turist çekilmesine sekte vuruyor. Çorum’un turizmden yeterince pay alamamasının en büyük nedeni ise tarihi alanların bakımsızlığı, ilgisizlik, duyarsızlık, dışlanmışlık ve tembellik.
Tarihi eserlerin etrafının büyük dikenlerle kaplanması, tarih fışkıran toprakların ot-çöp içinde bırakılması üzüntü verici bir durum.
Bu kadar ot ve diken ne tarlada olur, ne anızda, ne dağda, ne bayırda. Ancak tarihi örenyerlerinde dizboyu kuru ot var.
Başkaları bulamaz, bulan da kıymetini bilmiyor.
Yazık… Çok yazık…

BU KADAR DA VURDUMDUYMAZLIK OLMAZ Kİ
Tarihi alanların daha rahat gezilebilmesi amacıyla yapılan yürüyüş yolları ise adeta dikenlerden geçilmiyor.
Olası bir yangında tarihi eserleri kim ve nasıl kurtaracak merak konusu.
Alacahöyük ören yerlerini gezmek isteyen yerli veya yabancı turistler, dikenler arasında, yılan-akrep, böcek çıkma tehlikesine karşılık bu alanları sindire sindire gezmeyi tercih eder mi?
Geçtiğimiz günlerde yine Alaca İlçesi’nde Eskiyapar kazı alanında kuru otlardan çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından güçlükle söndürüldü.
Alacahöyük gibi benzer görüntülere sahip Eskiyapar’da çıkan yangın, bölgede bulunan türbe ve evlere sıçramadan söndürüldü. Ancak tarihi alanda çıkan bu yangından yeterince ders alınmadı. Benzer bir yangın Alacahöyük’te de çıkarsa tarihi eserleri kurtarmak mümkün olmayabilir.
Yetkilileri gerekli önlemleri almaları konuşunda uyarıyoruz. Alacahöyük, Eskiyapar gibi tarihi alanların bakımı, temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Yangın tehlikesine karşı her türlü önlem alınmalıdır. Turiste yürüyüş yolundan yürüme imkanı sağlanmalıdır. Dev kaynaklar aktarılarak yaptırılan yürüyüş yollarının otlara, çöplere, dikenlere teslim olması önlenmeli, tarihi eserler itina ile korunmalıdır.